Tips

Tips

Het is belangrijk dat u een haard of kachel kiest die past bij de grootte van uw woonkamer. Een te kleine haard zal niet genoeg warmte afgeven, een te grootte kachel geeft te veel warmte. Simpelweg minder hout in de kachel doen is geen optie omdat de kachel dan niet voldoende goed kan branden. Het rendement gaat omlaag en de uitstoot van schadelijke stoffen gaat omhoog, geen goede manier van stoken dus. Door een kachel te kiezen die past bij uw situatie met een goed rendement en een lage CO uitstoot en het stoken met goed droog hout (vochtigheidsgraad max. 18%), haalt u het meeste uit uw kachel.

Kachels en haarden zijn GEEN allesbranders.

Alhoewel veel zaken branden, is het slecht voor uw gezondheid en voor het milieu, om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Plastic, geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, hout met lijmresten, melkpakken, en allerlei huishoudelijk afval mogen NIET in haard of kachel. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven bij verbranding. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!

Stook schoon hout.

Schoon hout betekent: geen sloophout met verfresten, hout met conserveringsmiddelen of geïmpregneerd hout.

Stook droog hout.

Hout voor uw haard of kachel moet minstens twee jaar, liefst gekloofd, op een droge en winderige plek hebben gelegen. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de 20%. Vochtig hout genereert een lagere temperatuur dan droog hout en heeft een onvolledig verbrandingsproces tot gevolg. Stookt u geen droog of onvoldoende droog hout dan is het gevolg dat het ruitje van uw kachel zwart wordt, uw rookkanaal extra vervuilt en u minder rendement uit uw kachel haalt. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook.

Geschikte houtsoorten.

Soorten hout die het meest geschikt zijn om te stoken zijn: eik, beuk, vruchtbomenhout (nederlandse hardhoutsoorten). Andere houtsoorten zijn ook te stoken, maar zullen sneller opbranden en/of uw rookkanaal meervervuilen.

printfacebooktwitteremail
 

Nieuws

Voorlichting over Schoorsteenbrand

Op de website van Veldheerkachels staat een voorlichtingsvideo over de brandweer in haar onderzoek..

Lees meer..